まずは言葉の定義から。「アロマは自然の植物や樹木などから抽出した天然成分」。 そのため「柔らかく優しい香りが大脳を刺激して、心身へリラックスやストレス解消などの効能がある」と言われています。

アロマやフレグランスなど一見、専門的に扱っている人でないとわからないような言葉がありますが、アロマを上記のように定義します。

サフランにはクロシン、ピクロクロシン、サフラナールといった代表的な物質についての研究や記述はたくさんありますが、サフランの「香り」に関しての記述はほとんどありません。

弊社に打ち合わせやご相談、取材等で訪れた方はほとんど全員サフランの「香り」を嗅ぐことになりますが、誰一人として悪い印象を持た人はいません。

サフランの香りが人の心身に良い影響を与えるというのは経験的には納得いくことですが、客観的には何がどのようにいいのかはまだわかっていませんし、説明がつきません。

そこで、サフランと香りについての論文の概要の部分をご紹介します。

Title:A new approach to saffron aroma

Abstract

The aroma of saffron has received much attention from scientists in recent years, not only for the compounds that make it up, but also for its glycosidic precursors. Despite it all, the volatile generation mechanisms of the spice are almost completely unknown. Only the generation of safranal, the major compound, from picrocrocin has been established. The great effort carried out to detect and identify the volatile compounds of saffron has not been enough to clarify which compounds are responsible for saffron aroma. In general, scientists has devoted little attention to the sample analyzed, taking for granted that all saffron is the same, something that makes it difficult to establish a comparison between the results obtained by the different authors, to the point that saffron aroma has not been defined yet. It must be clarified whether saffron aroma is what the consumer perceives via nasally when a container of the spice is uncovered, or whether on the contrary, it is the aroma conferred to food, normally after a thermal cooking process, and perceived retronasally. After an extensive bibliographic research, simple assays are suggested to understand what could be considered as saffron aroma, results that may help to delimit the research for future studies.

「National Library of Medicine」から引用

サフランの香り体験

①:イライラの収まりが早くなった。②:甘い香りでなんとなく落ち着く。③:幸福感がある。など